CO CREATING SPACES FOR NAMAHN

KADERSTUDIO won the private competition for the extension and renovation of the Namahn studios. Originally designed by architect Wim Cuyvers the studios are composed of a set of spaces all with their proper identity. We accept the challenge to extend the studios complementing and respecting the original project.

COMPLETION IS NEAR

Exactly 1 year after its start the construction of the project ASPER is almost finished. The single family house consists of 2 independent structures, assuring a long-term perspective for its users. The very generous porch originated by the different widths of the two structures provides a space in between inside and outside that can be eventually closed to form a winter garden.

STRIPTEASE

Stripping down a former student residence at the campus of the Brussels University VUB, its elegant structure is revealed. Soon, construction of the Circular Retrofit Lab will start, in collaboration with the faculty of Architectural Engineering.

EXOSKELET

The outer brick structure of the project ASPER is finalised. The wooden infill will soon start.

UNDER ONE ROOF

In the garden city Moortebeek, the roof of a new living space and bicycle storage gets shape. The steel structure embraces the original single-family house, resting on only 3 slender columns.

DES FORGES… A LA VILLE NOUVELLE

The project Learning From Tubize is currently on exhibition at the cultural center of Tubize. Together with other nominated Europan 14 projects it is part of the design research and new vision for the future development of the Forges de Clabecq site.

ISLANDS OF BRUSSELS

Kaderstudio is giving a lecture on March 21st during the Architecture Week organised by the Architectural Engineering department of the Vrije Universiteit Brussel. This years general topic is ‘Islands of Brussels’ and the venue are the former Police Barracks of Ixelles.

EXEMPLARY PROJECT

Our project ASPER is used as an exemplary building in a study on minimising space occupancy in open and rural areas, executed by the Flemish Government. The project is praised for its ambition to anticipate future changes in the functions it hosts. The independency of the external and internal structure assures a long-term adaptability of the plan letting its program extend, shrink, change or perhaps revert back to agricultural functions. Moreover the perception of the farmland surrounding the house is guaranteed by literally organising the plot in functional strips of different widths perpendicular to the street.

 The complete published study can be found here.

HAPPY NEW YEAR!

A new year, another project is starting its construction: ASPER.

AS IT HAPPENS

Kaderstudio has been awarded with the runner-up price for the Europan 14 competition in Tubize. The project reflects upon the theme of the productive city and its implementation within a small-medium city with a glorious yet faded industrial past. The project has been developed in collaboration with Pauline Durand, Frederick Vandyck and Tom Uyttendaele.

SAME BUILDING, BETTER VIEW!

We have moved all the way up. We can now enjoy an amazing and inspiring cityscape. You're welcome.

COMING SOON

Works are progressing. The dental practice Parnasse is shaping up, delivery expected soon.

DYNAMIC WALL

As members of the research group TRANSFORM, part of the Vrije Universiteit Brussel's æ-lab, Anne Paduart and Stijn Elsen realised an adaptable and reusable partition wall system. A prototype was built in a high-rise apartment in Brussels.

WELCOME!

Kaderstudio has moved to its new office space, you're welcome!

BARON

The building permit for the renovation of a mansion house has been handed in. The further design phases have already started.

TRANSFORM

On May 8th the research group TRANSFORM, part of the Vrije Universiteit Brussel's æ-lab, organises a research seminar. During the seminar Stijn Elsen will be giving a presentation on the open-ended strategy of KADERSTUDIO projects.

VERONA

KADERSTUDIO is designing a residential development in the south periphery of Verona. 19th century villas, warehouses from the 60’s and swimming pools coexist in a scattered urbanization which forms the context the project will deal with.

BRUNICO

Kaderstudio enters its proposal for the renovation and extension of an elementary school in Riscone, Italy. The proposed scheme arranges three elements around a common area: the elementary school to the north and the senior center / library to the west which are designed as extensions of the existing. The new volume of the gym, partly buried, allows defining the south side of the town square.